onsdag 24 april 2013

Mitt arbete med köttfärs (Lasagne)


Lasagne 

Köttfärssås 
1/2 Lök
150g köttfärs
1 msk matfett
1/4 buljongtärning  
1 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 krm salt 
1 krm peppar 
2 krm oregano
Ostsås
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl mjöl 
1 dl riven ost
1 krm salt 
1/2 krm peppar

5 lasangplattor 

Till fomrmen
1 tsk matfett

Till gratineringen 
1/2 dl riven ost

Grönsaker
4  Sallada blad  
1 dl Majs 
1/2 Gurka
1 Tomat

Arbetsplanering
1. Göra köttfärsen 
2. Göra Ostsåsen 
3. Varva ostsåsen, lasangplatorna och köttfärsen
4. Granitera lasangen 
5. Fixa grönsakerna
6. DUKA!!!


Metoder
Fräsa, Röra, Koka, Sjuda, Varva, Gratinera, strö


Pris

7,45 kr  ( 100 g )  - Ost
1,59 kr  ( 100 g )  - Gul lök
4,90 kr  ( 100 g ) - kottfärs
3,01 kr  ( 100 g ) - matfett
0,04 kr  ( 100 g ) - buljongtärning
5,65 kr  ( 100 g ) - tomatpure
1,48 kr  ( 100 g ) - korssadetomater

0,4 kr ( krm ) - salt
0,47 kr ( krm ) - peppar 
0,65 kr ( krm ) - oregano

5,20 kr ( 5 st ) - lasange plattor

8,00 kr ( 100 g ) - sallad
4,10 kr ( 100 g ) - majs
2,07 kr ( 1 hel ) - gurka
3,00 kr ( 1 hel ) - tomat

= 48,01 kr
ungefär  50 kr








Mat cirkeln som vi använde.
Lasagne plattorna som vi använde är gjord av pasta och hamnar därför vid pasta/potatis sidan 
Köttfärsen innehöll kött och hamnar därför vid köttets sida
Grönsakerna var Majs, sallad, gurka, tomat och lök. Löken hade vi i köttfärsen föra att ge lite smak 
medan de andra grönsakerna hade vi som tillbehör.

  • Smak: God, smaka som en vanlig lasagne kanske lite torr men den var  väldigt god tycket jag
  • Utseende: Lasangen såg ut så här. Den såg bättre ut en bilden på den köpta lasagne. Den såg fin ut och såg god ut.
  • Konsistens: Den var lite seg att skära i och lite svår att ta upp efter som den bara delade sig mellan plattorna, det var det ända som var lite jobbigt annars hade den en bra konsistens. 


Vår arbetes planering var att vi skulle göra köttfärsen till lasagnen först, sen skulle vi göra ost såsen och de blev klara ungefär klara samtidigt. När vi hade gjort i ordning lasagnen så diska vi undan våra redskap som var i vägen som olika mått, skållar, skärbrädor och kastruller. Sen när det var klart så skar vi upp grönsakerna, förutom vår majs som inte ville tina, så vi la den i en skål med varmt vatten. När vi hade hackat upp grönsakerna på tallriken. När lasagnen var klar ca 5-10 minuter efter det så tog vi ut den lätt den svalna och gick och ducka så länge. När vi dukat klart så gick vi och satte oss och åt. Jag tyckte inte vi behövde ändra något vi gjorde allt bra diska undan efter hand och åt ganska tidigt. Så jag tyckte det var ganska lyckat.

  • Miljö: Vårt arbete var att vi gjorde Lasagne man har ganska många ingredienser. I en lasange tex köttfärs, krossade tomater, tomatpuré med mera. Bland dessa ingredienser så försökte vi ta så mycket så möjligt till som var ekologiska men allt gick inte att få i ekologiska varor därför gick det inte att göra denna maträtten helt ekologisk. När vi diska så diska vi inte i rinnande vatten och därför sparar vi vatten och det blir inte lika mycket vatten som inte används till något alls. Jag tror att de flesta matvarorna var från Sverige kanske inte Oreganon och majsen men Gurkan kan både vara från Sverige eller så kommer den från ett annat land. Men det är bra att köpa Svenska varor för de har inte färdas så långt och då kanske det inte innehåller lika mycket konserveringsmedel som gör att det ska håla så längre.
  • Hälsa: Vår maträtt innehåller inget socker och är därför inte så onyttig, kanske inte nyttig men den är inte onyttig gälla fall inte super onyttigt vår mat innehåller inte några konstiga medel utan bara grejer som är färska eller infrusna sedan innan . Vi hade inte i några E e-ämnen heller.
  • Ekonomi: Vår lasagne var ganska billig därför att vi inte hade så mycket därför våra ingredienser var billiga. I den hade vi det man behöver vi tog inte i några andra varor som man kan ha med det enda som inte va i receptet var grönsakerna som vi la till. En färdig köpt lasagne kostar mellan 20 till 50 kr brus på vilken affär men i deras lasagner så finns massa ämnen som bara gör att den blir tjockare ut och den innehåller kanske lite kött och andra ämnen som bildar kött aså konstgjort kött som inte är bra men billigt eller så innehåller den ett annat billigare kött än vad som står. 


Denna maten kan alla äta den är god och passar till alla förutom de som är vegetarianer men det finns också vegetariska lasagner för de som är vegetarianer. Maten går snabbt att göra därför kan man göra den när man har stressigt och ska i väg snabbt och måste ha något snabbt att äta. Många gillar lasagner och det säljs ofta på restauranger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar