onsdag 11 mars 2015

NO ljus labb


Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta ti


Hypotes:
Jag tror att det kommer vara massa olika ljus som kommer vara i vissa ordningar. Detta tror jag eftersom vi kollade på prisman och där bröts ljuset i ett spektrum. Då tror jag att samma sak kommer hända denna gång eftersom vi näst intill kollar igenom ett prisma denna gången.

Materiel:
lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor

Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
3. Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller!

Resultat:



















Slutsats:
Min hypotes handlade mycket om hur ljuset kommer brytas i ordningar vilket det gjorde, varje gång hade det samma plats men olika mängd färg. Vid vissa var det mer gult och mindre rött kanske och på vissa var det annorlunda. Men alla hade alltid samma färger i samma ordning men de var mindre mängd på varje. 

Ett annat ljus kan störa dit ögna när du ska titta i dit spektrum - Man kollar noga runt överallt så inte det finns något ljus i närheten som kan störa dig eller dit öga.

Ditt ljusrör kan ha en skada på sig vilket ger ett annat resultat - Du kollar med olika spektrum för att jämföra dina resultat så att alla är samma.

Men kollar för snabbt och kollar inte noga och missar något - Man gör labben när man har god tid så att man inte behöver stressa 

När man kanske ska kolla på stjärnor eller annat ute i rymden kan man använda detta för att se färgerna och jämföra med annat som finns i rymden. Man kan kolla annat ljus inom dessa saker inte bara kolla på ljusrör. 


Besvara frågorna i uppgiften med hjälp av teori från t ex fysikboken s 119 och att googla på emissionsspektrum+ett visst ämne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar